Pagrindinis

Tarptautinė vaikų knygos diena „Atžalyno“ mokyklos bibliotekoje

El. paštas Spausdinti PDF

               Tarptautinė vaikų knygos diena pasaulyje minima nuo 1967 m., o Lietuvoje – nuo 1993 m. Ši diena minima kartu su  žymaus pasakų kūrėjo Hanso Kristiano Anderseno gimtadieniu – balandžio 2-ąją. Ta proga kasmet pagerbiami praėjusiais metais daugiausia nusipelnę vaikų knygų kūrėjai.

                      Kiekvienais  metais  šiai dienai paminėti  yra kuriamas plakatas ir kreipimasis į skaitytojus.  2017-ųjų šventės rėmėjas IBBY   Rusijos skyrius – (International Board on Books for Young People Tarptautinė vaikų ir jaunimo knygos asociacija). Kreipimąsi į pasaulio skaitytojus vaikus ir suaugusiuosius parašė vaikų spaudos ir radijo žurnalistas, rašytojas Sergejus Machotinas, plakatą sukūrė garsus dailininkas Michailas Fiodorovas (tekstą ir plakatą galite rasti čia).

                     Atžalyniečiai šią dieną tradiciškai mini mokyklos bibliotekoje. Šiemet čia vyko garsinių skaitymų ciklas pradinukams. Kiekvieno renginio pradžioje buvo perskaitytas kreipimasis į skaitytoją, pasigrožėta plakatu.

 

                      Pirmokams bibliotekininkė pristatė seriją knygų apie žymiausią Švedijos karvę – Mamulę Mū ir jos draugę Varną. Smagiai juokdamiesi vaikai klausėsi  J. Wieslander „Mamulė Mū skaito“ istorijos,  dainelių įrašų, sukurtų pagal šią knygą. Apžiūrėję iliustracijas dalijosi įspūdžiais kodėl jiems patiko pagrindinė herojė.

                      Antrokai susipažino su simpatišku juodu katinu Herbertu iš E. Horn knygos „Atsiprašau...Ar jus ragana?“.Vaikai įdėmiai klausėsi skaitomo pasakojimo iraktyviai atsakinėjo į klausimus, noriai pritarė bibliotekininkės pasiūlymui pabandyti per atostogas parašyti knygos tęsinį.

                      Trečiokai susitiko su išdykėliu Emiliu iš A. Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos“, klausėsi skaitomos ištraukos, dalyvavo viktorinoje, susidomėję vartė kitas A. Lindgren knygas.

                      Ketvirtokai laiką praleido su populiariais O. Proslerio knygų herojais, atsakinėjo į viktorinos klausimus, pasidalino įspūdžiais apie kai kurias jau skaitytas O. Proslerio knygas, rekomendavo įdomiausias knygas vieni kitiems ir rinkosi sudominusias knygas pavasario atostogoms.

                      Vieniems vaikams pristatytų knygų personažai buvo tarsi seni pažįstami, kitiems tai buvo visiškai nauja patirtis.

                  Tikimės, kad daugumai kilo noras, bent dalį laisvalaikio pralesti su knyga, nes kaip rašoma šių metų laiške skaitytojams : „Kai koks nors berniukas ar mergaitė sako: „Aš nemėgstu skaityti!“, mane ima juokas. Nes aš jais netikiu. Juk jie ir ledus laižo, ir visokius žaidimus žaidžia, ir kino filmus žiūri. Kitaip sakant, mėgsta malonumus. O juk skaityti yra ne vien darbas, jausmų ugdymas, vaizduotės ir asmenybės turtinimas, bet pirmiausia – didžiulis malonumas.

                Kaip tik dėl to vaikų rašytojai ir rašo knygas!

                Kiekvienam vaikui ir suaugusiam linkime kuo dažniau patirti skaitymo malonumą!

                                                                                                         Bibliotekininkė R. Mikalauskienė

2017 04_1a_m 2017 04_1b_m 2017 04_2a_m 2017 04_2b_m 2017 04_skaitymai_m 

2017 04_3a_m 2017 04_3b_m 2017 04_4a_m 2017 04_4b_m