Pagrindinis -> Taip gyvename -> Pirmoji projekto „Žiemos sporto šakos ir aktyvus gyvenimo būdas“ stovykla („Winter sports and active lifestyle“)

Pirmoji projekto „Žiemos sporto šakos ir aktyvus gyvenimo būdas“ stovykla („Winter sports and active lifestyle“)

El. paštas Spausdinti PDF

                   erasmus logo   Sausio 5 - 12 dienomis Biržų „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos mokiniai su mokytojomis Justina Bukiene, Inga Arlikevičiene ir Loreta Svirskiene stovyklavo Čekijos Respublikoje, Čekovices ir Rajec-Jestrebi miestuose veikusioje stovykloje. Kasdien pagal sudarytą grafiką jie dalyvavo įvairiose sportinėse, pažintinėse veiklose.

                          Kartu  vyko mokyklos direktorius V. Butkevičius bei du projekto partnerio sporto klubo „Biržų topsas“ atstovai.

                      Ši stovykla - pirmas bendras čekų, slovakų, suomių ir lietuvių vykdomo ERASMUS+ projekto „Sportuokime, bendradarbiaukime ir mokykimės“ dalyvių susitikimas.

                      Išvykstame sausio penktosios ankstų rytą. Laukia ilga, beveik parą trunkanti kelionė. Stebint orus neramu, nes pas mus sniego nė kvapo, o vykstame į pietus... Artėjant stovyklavimo vietos link nerimas sklaidosi, nes sniego kuo toliau, tuo daugiau. Įsikuriame ir einame pasivaikščioti po miestelį.

                      Pirmąją dieną mokiniai ir suaugusieji dalinami į keturias  grupes. Pirmajai grupei, suskirsčius mokinius ir mokytojus po 2 dalyvius iš skirtingų šalių ,– „orientacinis“  žygis po miestelį ir užduotis surasti ir kuo meniškiau nufotografuoti surastus objektus. Nuotraukos vėliau dalyvaus konkurse. Antra grupė mokysis leistis nuo kalno  ant batų apsiavę plastikinius kaliošų ir labai trumpų slidžių  darinius, angliškai -  klu –ski. Trečia grupė mokosi įvaldyti panašias į kalnų, bet žymiai trumpesnes slides. Ketvirta grupė stoja ant snieglenčių. Po pietų pirma ir antra, trečia ir ketvirta grupės keičiasi vietomis. Sekasi skirtingai. Lengviausia tiems, kurie jau yra išbandę kalnų slides, tačiau ir lietuviai stengiasi neatsilikti nuo suomių, čekų ir slovakų ir dauguma sėkmingai leidžiasi nuo kalno. Vakare susirinkimas ir projekto logotipo rinkimai. Džiugu, kad iš dvylikos (kiekviena šalis pateikė po tris) logotipų geriausiu išrenkamas 7 klasės mokinio Roko Urbštanavičiaus pieštas logotipas.

                      Antrą dieną grupės keičiasi vietomis. Skelbiamas „orientacinio“ žygio metu nufotografuotų objektų fotografijų konkursas, už labiausiai patikusias fotografijas balsuojant feisbuko „Winter sports and active lifestyle“ paskyroje.

                      Trečiadienį papusryčiavę,  kraunamės daiktus ir vykstame Moravske Nove Mesto. Šioje vietovėje įsikūrusi Čekijos slidinėjimo arena, kurioje vyksta pasaulio ir Europos slidinėjimo ir biatlono varžybos, o tribūnose telpa keliolika tūkstančių žiūrovų. Varžomės ir mes. Čia lietuviams sekasi prasčiau. Su slovakais pasidalina ketvirtą- penktą vietas. Tai nenuostabu, nes kai kurie mokiniai pirmą kartą išbando slides. Nugali patirtis. Pirma – visų projekte dalyvaujančių šalių mokytojų rinktinė. Vykstame į Rajec – Jestrebi.  Atvykus  vaikai „išdalinami‘ į čekų mokinių šeimas.

                      Ketvirtadienį užsiėmimai gimnazijoje. Klausomės čekų mokinių parengtų pranešimų apie miestą, žiemos sportą, apie  žymiausius čekų žiemos sporto šakų sportininkus. Taip pat mokomės čekų kalbos, stebime cheminius bandymus, diskutuojame apie sveiką mitybą. Paskelbiami fotografijų konkurso nugalėtojai. Džiugu, kad visose keturiose kategorijose tarp nugalėtojų mūsų mokyklos mokiniai. Po pietų išvyka į vieną įspūdingiausių Pietų Moravijos objektų- Punkavos urvus.

                      Penktadienio rytą traukiniu vykstame į Prahą. Čia praleisime visą dieną. Laikas neprailgsta. Važiuojame metro, po to kelias valandas vaikštome po senamiestį. Šv. Vito katedra, Karališkieji rūmai, astronominis XV a. laikrodis, Karolio tiltas per Vltavos upę - tai tik keletas iš aplankytų Prahos objektų.

                      Šeštadienis – paskutinė diena. Vaikams aktyvus laisvalaikis šeimose, o suaugusieji vykstame Čejkovice. Čia, netoli sienos su Austrija, įsikūrusi viena didžiausių ekologiškų arbatų, kavos ir prieskonių gamykla. Produkcija gaminama iš daugiau kaip 180 rūšių  Europoje, Pietų Amerikoje ir Afrikoje ekologiškai auginamų augalų. Gamykloje dirba daugiau kaip 250 žmonių. Vasarą vaistažolių ir prieskonių auginimui priimama dar iki 150 darbuotojų.  Apžiūrėję gamyklą ir nusipirkę ekologiškų arbatžolių ir prieskonių  grįžtame į Rajec- Jestrebi . Vėlai vakare, trumpas atsisveikinimas ir ilga kelionė namų link.

                      Kitas susitikimas Lietuvoje gruodžio mėnesį. Belieka palinkėti ir tikėtis, kad kita žiema nepagailės ledo ir sniego...


2020 sportas_cekija1_m 2020 sportas_cekija2_m 2020 sportas_cekija3_m 2020 sportas_cekija4_m  2020 sportas_cekija5_m 2020 sportas_Cekija6_m  2020 sportas_Cekija7_m 2020 sportas_Cekija8_m 2020 sportas_Cekija9_m 2020 sportas_Cekija10_m 2020 sportas_Cekija11_m 2020 sportas_Cekija12_m 2020 sportas_Cekija13_m 2020 sportas_Cekija14_m 2020 sportas_Cekija15_m 2020 sportas_Cekija16_m