Pagrindinis -> Taip gyvename -> 2013 - 2014 mokslo metai -> Stebuklingas O. Proislerio kūrinių pasaulis

Stebuklingas O. Proislerio kūrinių pasaulis

El. paštas Spausdinti PDF

Spalį mokyklos bibliotekoje pradinių klasių mokiniai minėjo vokiečių rašytojo Otfrydo Proislerio 90 – ąjį jubiliejų. Šis jubiliejinis minėjimas buvo įdomus ir linksmas. Bibliotekininkė Violeta papasakojo apie O. Proislerio vaikystę, mokytojavimo metus. Tėvų meilė, gausi šeimos biblioteka, senelės Doros pasakojimai, nuostabi gamta, buvę mokiniai lėmė daugumos jo kūrinių atsiradimą. Rašytojo knygos - „Raganiukė“, „Mažasis vandenis“, „Plėšikas Hocenplocas“ ir kt. ( jų parašė net 32 ) - išverstos į daugiau nei 50 kalbų ir skaitomos visame pasaulyje. Visi jo knygų veikėjai - linksmi, geraširdžiai, išradingi, šiek tiek išdykę ir padaužos, dažnai gebantys pasinaudoti burtais, tačiau ne visagaliai, o tik jautrios ir pažeidžiamos būtybės, kurioms reikia ir pagalbos, ir užuojautos. Jie visai kaip vaikai, todėl ir suprantami bei artimi skaitytojui - vaikui.

       Mokiniai sužinojo, kad O. Proisleris ne tik rašė, bet ir iliustravo dvi savo knygas apie Nykštuką Herbę ir nenorėjo, kad tai padarytų kitas dailininkas. Iš pasakų, kurias jis sekdavo vakarais savo dukrytėms apie mažą išdykusią raganaitę, kilo mintis sukurti visų mėgiamą knygą „Raganiukė“. Pradinukai kartu su Raganiuke Niuke iš „Raganiukės“ teatro mokėsi Raganiukės dainelės ir ją dainavo. Po to mokinukai žiūrėjo pagal O.Proislerio knygą „Raganiukė“ sukurto LRT televizijos spektaklio ištrauką . Mažoji Raganiukė (nes jai tik 127 metai!) beburdama mokyklos bibliotekoje paliko savo skrybėlę. O skrybėlės, pasirodo, būta su paslaptimi! Po ja (aišku, pirma reikėjo pasakyti burtažodį) vaikai rado saldžią dovanėlę. Tai buvo užburti, keistų pavidalų saldainiai, tačiau, pasak   vaikų, – labai gardūs.

Renginio pabaigoje mokiniai gavo užduotį: nupiešti savo mėgstamiausią veikėją ir parašyti, iš kokios jis knygelės. Mokinių darbai papuošė SKAITYMO MEDĮ bibliotekoje.

O. Proisleris sakė: „Rašymas vaikams man teikia begalinį džiaugsmą. Tiek pat džiaugsmo, kiek aš gaunu rašydamas, norėčiau palinkėti ir savo skaitytojams“.

     Viskas viskas telpa knygose. Atsiversk. Jos atskleis tau savo paslaptis.

     PATIRK SKAITYMO MALONUMĄ !

                 www.siaure.lt

2013 Proisle_m 2013 Proisle_m 2 2013 Proisle_m 3 2013 Proisle_m 4

2013 Proisle_m 5 2013 Proisle_m 6