Pagrindinis -> Taip gyvename -> 2011 - 2012 mokslo metai -> Sausio 13-osios bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu"

Sausio 13-osios bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu"

El. paštas Spausdinti PDF

 

1991 metų sausio 13-oji - tai diena, kai Lietuva įtvirtino laisvę ir nepriklausomybę, kuri pareikalavo aukų. 1992 metais pirmą kartą buvo surengtas bėgimas žuvusiesiems pagerbti ir nuo tada vyksta kasmet.

Šių metų sausio 8 dieną „Atžalyno" jaunieji šauliai važiavo į Vilnių, kur vyko 21-asis tradicinis tarptautinis bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu", skirtas pagerbti Sausio 13-osios aukų atminimą.

 Pirmiausiai nuvykome į Antakalnio kapines, nes šauliukai žygiavo prie Laisvės gynėjų kapų pagerbti jų atminimo ir padėti gėlių. Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus, Vytautas Koncevičius - tai jų pavardės iškaltos ant paminklinių akmenų. Tai žmonės, paaukoję gyvybę už mūsų visų laisvę.

Po to prasidėjo svarbiausias dienos momentas - pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu". Tai nėra varžybos, nesiekiama išsiaiškinti nugalėtojų ar prizininkų. Tradicinis 9 km bėgimas nuo Vilniaus Antakalnio kapinių iki Televizijos bokšto tik patvirtino, kad tą atmintiną sausio 13 dieną ten žuvę kovotojai už Lietuvos nepriklausomybę nėra pamiršti, o mūsų tauta - vis dar vieninga ir saugo gilias tradicijas.

Ne vienas iš dalyvių bėgimo metu turbūt pagalvojome apie gyvenimo prasmę, apie žmonių prieš 21 metus žygdarbį - juk jie tada prie Televizijos bokšto paguldė galvas už tai, kad dabar esame laisvi. Prasidėjus bėgimui apėmė dvejopi jausmai: pirmiausia visi galvojom, kaip pasiekti finišą, nes atstumas pakankamai didelis, o kelias sunkus - ilga įkalnė nuo „Panoramos" prekybos centro iki Spaudos rūmų. Žinojom, kad tai pareikalaus daug jėgų, bet neabejojom, kad tikrai ištversim. Iš kitos pusės - tiek aukų pagerbimas prieš bėgimą, tiek 2485 dalyvių dalyvavimas natūraliai sužadino patriotinius jausmus. Džiugu, kad visi šauliukai įveikė distanciją ir už tai gavo atminimo medalius.

Už galimybę nuvykti į Vilnių šauliukai dėkoja mokyklos direktoriui Vaidotui Butkevičiui. 

 

Agnė Arlikevičiūtė,
Biržų 1-osios kuopos jaunoji šaulė
2012-01-12

 

2012 01_08_m