Pagrindinis -> Taip gyvename -> 2013 - 2014 mokslo metai -> Pirmasis Comenius Regio dalyvių vizitas Čekijoje

Pirmasis Comenius Regio dalyvių vizitas Čekijoje

El. paštas Spausdinti PDF

 logotipas programa

Biržų rajono savivaldybės administracija, Biržų „Atžalyno“ vidurinė mokykla ir sporto klubas „Dynamic“ dalyvauja Comenius Regio partnerysčių programoje „Leiskite mums mokytis ir pasisemti įkvėpimo vieniems iš kitų". Projektas skirtas mokinių fizinio aktyvumo skatinimui per netradicinio sporto šakas, informacines technologijas ir sportą. 2013 spalio 15-18 dienomis lankėmės pas mūsų partnerius iš Čekijos - Rajec- Jestrebi mieste.

Vizito programa prasidėjo nuo priėmimo miesto savivaldybėje. Miesto meras Pavel Perout papasakojo apie miestą ir supažindino su savivaldybės veikla. Biržų rajono savivaldybės švietimo skyriaus specialistas, projekto vadovas Artūras Didzinskas padėkojo už priėmimą ir įtekė suvenyrus. Buvo aptartos abiejų šalių problemos ir galimybės organizuoti vaikų sportinę veiklą. Vėliau, persirengę vykome į kalnus, kur aplankėme Moravijos karstą – stalaktitų stalagmitų urvų kompleksą, apsuptą rudeniško gamtos peizažo. Spalis dėkingas tuo, kad fantastišku rudeniu galėjome mėgautis be turistų minios aplinkui. Pirmiausia keltuvu keliamės į kalną, nuo kurio atsiveria nuostabus karsto peizažas su apačioje esančia 180 metrų gylio Maciuchos bedugne. Vėliau leidžiamės į vieną iš keletos urvų , didžiausią – Punkvos, kuris išsiskiria tuo, kad dalį ekskursijos reikia plaukti valtimi, požemių koridoriais tekančia Punkvos upe.

Kitą dieną lankėmės miesto gimnazijoje. Mokykloje daug dėmesio skiriama dviračių sportui. Mūsų apsilankymo dieną joje vyko aplinkinių miestų mokyklų kalnų dviračių varžybos. Vizito mokykloje metu susipažinome su ugdymo aplinka. Mokyklos direktorius Stanislavas Laštuvka papasakojo apie mokyklos veiklą ir kasmet po kelis vykdomus tarptautinius projektus. Susipažinę su mokykla, aplankėme prie mokyklos įrengtą geologijos parką, kuriame mokiniai gali susipažinti su uolienų pavyzdžiais ir jų aprašymais. Grįžus į mokyklą, mūsų grupės laukė didelis išbandymas-kalnų lenktynės su gimnazijos mokytojų komanda. Džiugu, kad tikrai sunkią ir sudėtingą trasą ne tik pavyko įveikti visiems, bet ir nugalėti šeimininkus (aišku, ne be jų pagalbos) bei namo parsivežti nugalėtojų taurę. Po pietų važiuodami dviračiais aplankėme visus miesto sportinius objektus: stadioną, teniso, tinklinio aikšteles, kultūros ir sporto kompleksą ir kt. Po sporto objektų apžiūros įvyko pirmasis seminaras, kurio metu tiek mes, tiek mūsų partneriai pristatėme savo miestus ir projekte dalyvaujančias mokyklas, juose vykdomą sportinę, turistinę veiklą.

Trečioji vizito diena prasidėjo nuo vizito į pagrindinę mokykla. Susipažinus su mokykla, jos aplinka, sporto salėje stebėjome grindų riedulio varžybas. Ši ledo rutulį primenanti sporto šaka labai populiari Čekijoje. Varžybų pertraukos metu šoko mokyklos sportinės aerobikos grupė. Stebino šokėjų profesionalumas ir judesių sinhroniškumas. Pasirodo, šis sportas taip pat labai populiarus Čekijoje, įsikūrę daug klubų, vyksta varžybos. Po varžybų grindų riedulio lazdas išbandėme ir dalis iš mūsų, o sporto klubo „Dynamic“ prezidentas Konstantinas Strelcovas atsiskleidė kaip puikus vartininkas. Iš karto kilo mintis šią įdomią ir labai dinamišką sporto šaką kultivuoti pas mus. Savo meistriškumą taip pat pademonstravo jaunieji futbolininkai.

Po pietų vykome į vandens turizmo klubą ir susipažinę su jo veikla išbandėme plaukimą kanojomis Svitavos upe. Tą pačia dieną įvyko antras seminaras, kurio metu susipažinome su visų miesto sporto klubų atstovais, sporto klubų veikla. Aptartos bendradarbiavimo galimybės. Sporto klubo „Dynamic“ prezidentas Konstantinas Strelcovas pristatė savo sporto klubą. Papasakojome apie Biržų „Atžalyno“ vidurinės mokyklos jaunųjų šaulių veiklą. Seminaro metu taip pat aptarta tolimesnė veikla, aptartas stovyklų organizavimas, sutarta dėl projekto logotipo kūrimo konkurso, kiti su projektu susiję klausimai.

Paskutinę projekto dieną tęsėme pažintį su Rajec Jestrebi miestu. Pažintis prasidėjo nuo apsilankymo miesto bažnyčioje. Po to aplankėme Rajec Jestrebi pilį, beje, iš išorės labai primenančią Biržų pilį. Viduje pilis nustebino savo prabanga ir eksponatų gausa.

Pirmojo vizito baigiamojo susitikimo metu nutarta tęsti pasiruošimą stovykloms, kurių pirmoji bus rengiama 2014 metais gegužės mėnesį Čekijoje.

                            Biržų „Atžalyno“ vidurinės mokyklos direktorius Vaidotas Butkevičius

 www. birzai.lt

 

 

 

2013 10_m_Cekija  2013 10_m_Cekija 1  2013 10_m_Cekija 2

 

 

2013 10_m_Cekija 3  2013 10_m_Cekija 4 2013 10_m_Cekija 5

 

 

2013 10_m_Cekija 6 2013 10_m_Cekija 7 2013 10_m_Cekija 8